Wie is Fysiocratie? Dry Needling Mindfulness Tennisarm Fysiocratie snellinks
Mindfulness

Mindfulness

Binnen Fysiocratie maak ik gebruik van principes vanuit de Mindfulness. Hieronder heb ik aan proberen te geven wat Mindfulness is.

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk. Hoe vaak doen we dingen uit routine en zijn we ondertussen bezig met denken in het verleden en/of de toekomst? We kennen gelukkig allemaal ook ervaringen van volledig aanwezig zijn: een adembenemende zonsondergang, mooie muziek of een andere, intense ervaring. We zijn één en al aandacht terwijl onze geest stil is. We proeven de rijkdom van het moment.

Het woord “Mindfulness” is te vertalen met “opmerkzaamheid” of “aandachtigheid”. Mindfulness is simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring. De aandachtigheid richt zich vooral op het opmerken. Een open geest. Dit is niet hetzelfde dan “aandacht” en “concentratie” waarbij gericht wordt op één onderwerp.

Waar je geest is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Intenser leven doe je met Mindfulness. Door je aandacht vaker te sturen, kan je leren meer afstand te nemen van gedachtes / spinsels in je hoofd. Betere concentratie, gemakkelijkere ontspanning is het resultaat. De geest wordt rustiger. Je gaat van de automatische piloot af en je leert keuzes bewust te maken. Stressprikkels worden eerder en gemakkelijker opgemerkt. Grenzen worden beter bewaakt.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. De grondlegger hiervan is Jon Kabat-Zinn. Hij heeft oosterse leefwijzen en westerse psychologische inzichten samengesmolten tot Mindfulnesstraining. Genieten is simpel. Het is een fundamenteel levensgevoel. We hoeven het niet te leren. We worden ermee geboren. Baby’s en kinderen genieten volop. Voor je het weet maken ze ergens een spel van. Het gaat vanzelf, ze kunnen het niet helpen. Hebben wij volwassenen het verleerd?

Aanwezig zijn in het hier en nu, met volle aandacht. Dat is alles. Meer hebben we niet nodig. Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Een goede herinnering, een fijne droom of een aangenaam vooruitzicht kan ook plezier opleveren, maar is toch anders dan genieten in de realiteit van het hier en nu! Het zijn in het hier en nu doe je met je lichaam, met je zintuigen zoals proeven, voelen, ruiken of zien!

Ons vermogen tot ervaren en genieten is er altijd. Je kunt het niet verleren. Gedachten en hersenspinsels kunnen in de weg staan. We zijn met onze aandacht afgedwaald; meestal naar het verleden of de toekomst en niet voor het heden (hier en nu). Mindfulness is het bewust zijn van het hier en nu. Jezelf ervaren. Bewustwording en het toelaten hiervan zijn belangrijk.

Stress brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid. Dit is een natuurlijke reactie, die gezond is zolang ze kort duurt. In de natuur wordt het lichaam klaargemaakt om te overleven. De modus van het vechten of vluchten (o.a. adrenaline). Vroeger in de jungle gold: een bedreiging is hevig, maar kort. Dit is geen realiteit meer in ons dagelijkse leven. Onze geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven krijgt het overlevingssysteem zoveel input dat hij continue alert blijft. Dit is het begin van het ontstaan van chronische stress.

De gevolgen van stress kennen we allemaal. We hebben minder plezier, we worden belemmerd in onze creativiteit en productiviteit. We hebben het gevoel alsof we geleefd worden door wat we doen. We zijn ons niet meer bewust van het feit dat we zelf nog meedraaien. Veel mensen melden zich ook ziek door stressklachten.

Stresscursussen leren mensen om efficiënter hun tijd in te delen, nee te leren zeggen en de communicatie helder te houden. Dit is een goede start. Het werkelijke probleem wordt hierbij over het hoofd gezien. De drukke buitenwereld is niet de veroorzaker van stress maar de geest! Wanneer de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij het stressmechanisme in. Dit is een actie van het onbewuste zenuwstelsel. Ineens merk je dat je stress hebt. Dit kan alleen worden veranderd wanneer we bij de basis beginnen: bij de schakelfunctie van de geest!

Door het trainen van de aandacht kunnen we bij deze schakelfunctie komen. Hiermee zorg je ervoor dat je bewust wordt gemaakt van je denkprocessen. Je hoeft niet te piekeren over het verleden of de toekomst. Jij hebt de keuze. Je kunt op de automatische piloot leven maar ook de aandacht terug halen naar het hier en nu.

Maak vandaag je eerste stap naar jouw hier en nu in de toekomst!

Er bestaan verschillende boeken over mindfulness.
Vraag aan de therapeut welk boek voor uw situatie geschikt is.

Audiobestanden behorend bij Mindfulness; in de maalstroom van je leven:

www.lannoo.be/content/lannoo/mindfulness/index.jsp