Redcord – Neurac Signaaltraining
Functie en weak links
Bewegen is zo complex dat wij er niet bij stil staan hoe we deze motoriek juist aansturen. Juist coördineren zal altijd met een minimum aan inspanning zijn. Wanneer wij meer doen dan ons bewegingsapparaat aan kan (of minder belastbaar zijn door een trauma) zal het lichaam gaan kiezen voor compensatoire strategieën, overbelasten dus. Met alle gevolgen van dien. Het lichaam presteert nog wel, zo lang het duurt, maar ten koste van de belastbaarheid en comfort. Dat kan uiteindelijk resulteren in klachten die vallen onder de musculoskeletale aandoeningen. Het overmatig gebruik van grote spiergroepen heeft de taak overgenomen van de finetuning die het lichaam bezit door middel van automatische regelmechanismen; stabiliteit of motor control. Het grote aantal patiënten met chronische klachten is bekend. Uit onderzoek en testen blijkt dat deze groep zogenaamde weak-links bezit. Bepaalde spierfuncties in de bewegingsketen zijn uitgevallen (verminderde neuromusculaire controle). Dat uit zich in verminderde steun en sturing (=stabiliteit).
Chronische pijn
Chronische pijn leidt tot duidelijke veranderingen in zowel de spierfunctie als de neurale aansturing daarvan. De therapeut staat voor de uitdaging de patiënt met chronische musculoskeletale pijn te begeleiden. De Neurac methode wendt neuromusculaire stimulatie aan (train your brains) met als doel het herwinnen van de normale bewegingspatronen. Inactieve patiënten met (onbegrepen) persisterende pijnen van nek, rug, bekken en schouder vormen de grootste indicatiegroep, maar ook de knie-patiënt die zijn m. vastus medialis ‘er niet bij krijgt’ wordt met behulp van Redcordsignaaltraining behandeld.
Steun
Het is wetenschappelijk nog niet aangetoond waaróm mensen met problemen na een trauma (psychisch of lijfelijk) hun ‘steun’ kwijtraken. Misschien is dat ‘gewoon’ biologie. Het is al wel aangetoond dát ze hun steun kwijtraken. Steun is samen met sturing een kwaliteit in het houding- en bewegingsappraraat. Een spierfunctie die vaak onopgemerkt blijft, maar een voorwaarde vormt voor adequaat bewegen. Door doelgericht te testen worden patiënten met onbegrepen klachten (o.a. somatoforme stoornissen of blijvend onvermogen na orthopedische problematiek) in staat gesteld hun steunende en sturende vermogens weer op orde te brengen. Daarmee zijn er nieuwe wegen tot herstel. Tevens maakt de visie omtrent steun (en het ontbreken ervan) het mogelijk deze patiënten te begrijpen en doelgericht te benaderen.
Methode
Neurac beoogt functionele training met een holistische visie, gebruikmakend van:
- eigen lichaamsgewicht; gesloten myofasciale keten
- instabiele koorden; ter recrutering van motorcontrol in die keten en dus verbeteren van de proprioceptieve vermogens
- downgraden; ondersteunende banden opgehangen aan elastieken verminderen het lichaamsgewicht
- zwakke schakel training zonder het aanjagen van compensatoire mechanismen
- geleidelijke toename van de ‘workload’.
Vele jaren van research, ontwikkeling en ervaring hebben geleid naar het Redcord Education and Certification Program. Bij Neurac bestaat de visie dat proberen te trainen met handhaven van zwakke schakels overbelasting veroorzaakt, ook tijdens de revalidatietherapie. Juist het oefenen van de zwakke schakels zelf is therapeutisch.
Middel
Redcord is een uniek systeem dat Neurac mogelijk maakt. Er wordt gebruik gemaakt van een gliding suspensionsystem waaraan zich de Redcord Trainers bevinden zodat voor elke patiënt een pijnvrije uitgangshouding mogelijk is (zie foto’s). Essentieel bij het hertrainen van zwakke schakels is dat de oefeningen zo licht gemaakt worden dat ze pijnvrij zijn, maar ondertussen ook zo moeilijk zijn dat er een forse inspraak gemaakt wordt op de recrutering van ‘slapende neuromotoriek’. Deze ondersteunende aanpassing door middel van slings met elastische koorden op het eigen lichaamsgewicht, noemen we ‘downgraden’. Hierdoor verminderen of verdwijnen klachten soms al tijdens de eerste behandeling.
Testen
Voordat een behandeling begint wordt er gebruik gemaakt van weak link testen in het Redcord Workstation. Tijdens lichaamsgewichtsdragende posities worden links en rechts vergeleken, volhoudtijd gemeten, pijnprovocatie genoteerd en de uitvoering geobserveerd.
Therapie
Tijdens de therapie wordt een uitgangshouding gekozen, door middel van downgraden, waardoor de uitvoering correct, pijnvrij en zonder compensatie kan plaatsvinden. Zo wordt de zwakste schakel opgenomen in de bewegingsketen en maximaal getraind. Omdat er niet primair sprake is van krachttraining, maar van het verbeteren van aansturing, is in eenzelfde zitting het verzwaren van de oefening mogelijk. Pijnvrij wel te verstaan. Redcord geeft en initieert steun; de voorwaarde voor normaal bewegen en verder trainen.
Sport
De fysiotherapeut zal zich primair bezig houden met zorg en blessures, maar ook aan de prestatieve kant bewijst Redcord zijn waarde en mogelijkheden waarbij wij Epke Zonderland, turner van wereldformaat, mogen citeren: “Goh, dat licht trainen zo zwaar kan zijn.”
Met dank aan: Aernout Lubbers en Chris Groothoff – Stabiliteitstrainingscentrum.nl